Buďte na místě, kde to žije. O víkendu 16. až 18. srpna začínají všechny vaše zážitky ve Zlíně. Kam ale vyrazit dál? Právě tento srpnový víkend se ve Zlíně a jeho blízkém okolí koná 53. ročník Barum Czech Rally Zlín. Z původního závodu amatérů je dnes legenda mezi největšími rally podniky v republice a i v letošním roce se Barumka pojede zároveň jako podnik jako součást osmidílného seriálu FIA Mistrovství Evropy (ERC) a sedmidílného Mistrovství České republiky v rally 2024 (MCR). Připravena je porce celkem 202 km rychlostních zkoušek, do itineráře soutěže se vrací po roční pauze úsek Bunč ve vrchovině Chřiby. Ve Zlíně jde o pomyslný vrchol léta a prázdnin, na který se těší mnoho fanoušků rychlých aut. Nejen těch místních, ale také zahraničních. Zlínské ulice a okolní kopce tak budou vonět benzínem a budou plné nadšených příznivců tohoto motorového sportu.

Soutěžní posádky se začnou sjíždět do krajského města Zlína již na začátku rallyového týdne. Ve středu 14. srpna v pravé poledne začínají seznamovací jízdy na úsecích rychlostních zkoušek, které potrvají do čtvrtku 15. srpna. Slavnostní start se uskuteční od 16 hodin na náměstí před zlínskou radnicí, samotná rally odstartuje večerní diváckou Super RZ v ulicích Zlína, po které následují dvě etapy. Celá rally měří 883,49 km a obsahuje 15 rychlostních zkoušek na 8 úsecích v celkové délce 201,79 km. Nejdelším rychlostním testem v itineráři letošní barumky bude v první etapě rychlostní zkouška s názvem Bunč, která měří 18,04 km!

Zlínská rally tradičně odstartuje do ostrého tempa v pátečním večeru okruhovou Super rychlostní zkouškou v ulicích krajského města. První vůz se objeví na trati již ve 21:15 hodin, poté posádky odevzdají soutěžní vozy do uzavřeného parkoviště pod Obchodním domem ve Zlíně. První etapa startuje pod zlínským Velkým kinem v sobotu 17. srpna v 7:30 hodin, po patnáctiminutovém ranním servisu čeká na startovní pole porce čtyř rychlostních zkoušek v pořadí Březová (délka 12,73 km), Kateřinice (7,49 km), Rajnochovice (13,19 km) a Bunč (18,04 km), které absolvují dvakrát a budou rozdělené půlhodinovým odpoledním servisem. Sobotní den uzavře večerní servis v délce 45 minut a poté soutěžní vozy přenocují v uzavřeném parkovišti ve Zlíně.

Druhá etapa proběhne v neděli 18. srpna a startuje pod zlínským Velkým kinem již v 6:40 hodin. Posádky zamíří k rannímu servisu do Otrokovic a poté najdeme v itineráři soutěže rychlostní zkoušku Semetín (délka 11,51 km), Pindula (16,57 km) a Halenkovice, zároveň se pojede jako Power Stage (16,58 km). Další porce šesti měřených úseků bude oddělena poledním třicetiminutovým servisem. V cíli soutěže se objeví první vůz před zlínskou radnicí v 17:50 hodin, na stejném místě proběhne i vyhlášení a rozdílení cen.

V průběhu konání rally si můžete užít nejen závod, ale i bohatý doprovodný program a ve volných chvílích také Zlín a jeho okolí. Kam se podívat a co určitě neminout?

Když už budete ve Zlíně, užijte si jeho jedinečnou architekturu. Poznejte výjimečné stavby, unikátní tovární areál přímo v centru města i způsob bydlení v typických baťovských domcích. Na procházku městem se vydejte třeba spolu se Zlínským architektonickým manuálem. Kam se vydat vám poradí v Městském informačním
a turistickém středisku na náměstí Míru nebo v Krajském informačním centru ve 14/15 BAŤOVĚ INSTITUTU.

Za odpočinkem můžete zamířit do Parku Komenského v samém srdci Zlína a na dosah náměstí Míru. Tady vás čeká oáza klidu a také spousta dobrého jídla a kávy v místních bistrech a kavárnách. Za historií si můžete vyjít třeba pěšky na hrad Lukov. Za jídlem a motorkami se zastavte v Harley Pub v Otrokovicích, tady najdete muzeum se stálou výstavou modelů motocyklů Harley Davidson a dalších exponátů z historie motorismu Ameriky. Zvířata všech světových kontinentů pak potkáte v jedné z nejkrásnějších zoo u nás, v Zoo Zlín. Pokud se do Zlína chystáte s celou rodinou, rozhodně si udělejte čas na její návštěvu.

Těch míst kam se vydat je mnohem více. Inspirovat se můžete třeba i na našem webu v sekci výlety.

Přejeme vám krásné léto!

Zdroj: https://www.vychodni-morava.cz

.